Ingatkan Tngok Duit, Pekerja Asing Asyik Buka Dompet. Bila Ditanya, Jwpnnya Buat Ramai Trsentuh

Seorang Pekerja Asing Asyik Melihat Dompet, Ingatkan Lihat Duit. Bila Ditanya, Jawapannya Membuatkan Ramai Tersentuh.Itulah juga pasti dirasai oleh warga asing yang datang ke negara kita, mereka terpi4h beribu-ribu batu daripada isteri, anak, ibu, bapa dan keluarga.

Dikongsikan oleh seorang lelaki bernama AkuPend0sa Dunia, di mana dia telah melihat seorang lelaki warga asing yang duduk berseorangan men4ngis sembil melihat dompetnya, beliau pada mulanya ingat lelaki berkenaan tiada duit, tetapi rupanya.. jom kita baca.

Aku tengok dia buka dompet duit dia, lama dia perhatikan sambil jari dok usap-uspa dekat dompet dia tu, sesekali dia lap air mata.

Aku ingat dia sedang kira duit, aku pun intailah.. rupa-rupanya.. dia sedang tengok gambar anak-anak dia, seorang bapa yang jauh beribu batu sedang rinduk4n anak-anaknya.

Begitulah kasih seorang bapa, bila didepan nampak tegas, bila berjauhan hanya air mata tanda kasih sayang.

Hargai pengorbanan ibu bapa

SETIAP ahli keluarga mempunyai peranan dalam mewujudkan rumah tangga aman dan bahagia. Ketua keluarga memainkan peranan utama memimpin isteri dan anak berakhlak mulia dan melaksana perintah disyariatkan. Ustaz Muhammad Abdullah Al-Amin dalam segmen Pesona D’Zahra turut membincangkan peranan anak melayani ibu bapa dengan baik.

Institusi keluarga adalah ejen sosial terkecil dalam masyarakat, namun memainkan peranan besar melahirkan insan cemerlang.

Ibu bapa mempunyai tanggungjawab besar kerana anak diibaratkan seperti kain putih dan ibu bapalah yang mencorakkan mereka.

Ustaz Muhammad Abdullah Al-Amin, berkata keluarga adalah gedung bagi merebut pahala kerana Allah SWT menganugerahkan pahala kepada suami yang membantu isteri, begitu juga isteri membantu suaminya.

Melalui rancangan Pesona D’Zahra disiarkan di IKIMfm, beliau mengatakan anak dan menantu yang sentiasa memastikan kemakmuran rumah tangga juga tidak ketinggalan meraih pahala.

Namun, adat hidup berkeluarga tidak lepas daripada masalah dan ujian sama ada kecil atau besar. Pelbagai cabaran dan dugaan perlu dihadapi yang kadangkala mengakibatkan krisis dalam rumah tangga.

Ini disebabkan syaitan telah berjanji untuk menyesatkan manusia, memperdaya hati serta fikiran seseorang dengan cara memporak-perandakan rumah tangga bahagia.

Institusi keluarga adalah asas sebuah masyarakat dan memainkan peranan penting bagi melahirkan generasi bertakwa serta beramal soleh. Tidak dapat dinafikan kejayaan dan keharmonian keluarga bermula daripada ketua keluarga.

Peranan ketua keluarga

Maka ketua keluarga atau bapa mempunyai peranan besar memikul tanggungjawab telah diamanahkan oleh Allah SWT bagi memastikan keluarganya berada dalam keadaan aman dan sentiasa melaksanakan perintah disyariatkan oleh-Nya.

Rasulullah SAW bersabda: “Setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu akan dipertanggungjawabkan terhadap pimpinannya, seorang pemimpin negara adalah pemimpin kepada rakyatnya dan ia bertanggungjawab terhadap mereka, seorang suami adalah pemimpin keluarganya dan ia bertanggungjawab terhadap pimpinannya, seorang wanita adalah pemimpin dan ia bertanggungjawab terhadap rumah tangga suaminya dan ia bertanggungjawab terhadap pimpinannya.”

Selain ibu bapa, setiap anak perlu memikul tanggungjawab membahagiakan keluarga dengan berakhlak mulia dan berbudi bahasa. Tingkah laku anak yang sopan dapat menenangkan ibu bapa mereka.

Ibu bapa mudah berkecil hati jika anak mengeluarkan kata-kata kasar. Oleh itu, jagalah lidah jangan sampai terlanjur berkata kasar terhadap ibu bapa. Berlemah lembutlah terhadap mereka, walaupun kita tidak bersetuju dengan sikap mereka.

Nabi Muhammad SAW telah dilahirkan sebagai anak yatim, tetapi Allah SWT menjadikan anak kecil itu tempat mencurah kasih sayang. Kelahiran Baginda pada tanggal 12 Rabiulawal tahun Gajah di kota Makkah sebagai pembuka rahmat di seluruh pelosok alam semesta.

Sumber : Sajaheboh

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.

Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Leave a Comment